Het schrijven van steengoede teksten voor webshops: een eitje?

“It’s hell writing and it’s hell not writing. The only tolerable state is having just written.“ zei Robert Hass ooit. Klopt als een bus, want het schrijven van steengoede teksten voor webshops is makkelijker gezegd dan gedaan.
Toch denken veel zaakvoerders van een webshop “ah, snel even zelf wat pennen” maar in de praktijk blijven de teksten vaak op de plank liggen omwille van tijdsgebrek en andere prioriteiten in het bedrijf. Ook missen de meeste ondernemers de juiste knowhow in copywriting. Een gemiste kans, omdat goede teksten je webshop maken of kraken. Een goede tekst prikkelt je bezoeker, zet aan tot actie en scoort hoog in zoekmachines zoals Google. Dankzij geoptimaliseerde webteksten word je dus beloond met gratis publiciteit in de vorm van een betere online vindbaarheid en hogere conversie. Last but not least past goede copy in je brandingstrategie.
Bij het schrijven van steengoede teksten voor webshops zijn er verschillende aandachtspunten om in het achterhoofd te houden. In deze blog duiken we er even dieper in.
1. Ken je doelgroep
Voordat je aan de slag gaat met schrijven, is het belangrijk om enkele dingen helder te krijgen. En first things first: je doelgroep. Voor wie schrijf je en in welke context? Welk kennisniveau heeft je doelgroep? Welk probleem ervaren ze concreet? En met welke boodschap wil jij op de proppen komen?
Je doelgroep, dat zijn de bezoekers van je webshop, de mensen die interesse tonen voor je producten. Het ene product is namelijk het andere niet. Je brengt voedingssupplementen anders aan de man dan pakweg beddengoed voor newborns of een elektrische step. Elke doelgroep is anders. Breng je doelgroep in kaart en leer je ideale klant door en door kennen. Houd altijd in het achterhoofd voor wie je de tekst schrijft en stem je tone of voice daarop af.
2. Zorg voor unieke webteksten

Nobody compares to you, dus wees uniek. Zeker in je webteksten. Door origineel uit de hoek te komen, krijgt de lezer een positief gevoel over je merk en store. Copycats zijn niet alleen not done, maar kopiëren is ook nefast voor je online vindbaarheid: Google straft duplicate content genadeloos af met een flink lagere ranking.
3. Verwerk de juiste zoekwoorden
Een goede tekst sluit naadloos aan op de behoefte van je doelgroep. Dé tool daarbij is een zoekwoordenonderzoek of keyword analysis: je onderzoekt naar welke informatie je doelgroep op zoek gaat en welke termen ze hierbij vooral gebruiken. Door die zoekwoorden die aansluiten consistent in je tekst te verwerken, verbeter je de vindbaarheid van je webshop in Google.
5. Eerst de essentie
Je potentiële klanten hebben geen tijd om heel je webtekst te lezen en scannen daarom de tekst efficiënt. Neem hen weldoordacht bij het handje en maak het scannen zo makkelijk mogelijk. Lezers scannen namelijk volgens het duidelijk patroon van een F-vorm. Clou van het verhaal: Als je de essentie bovenaan hebt staan, zit je altijd goed. Zorg voor een sterke titel, overtuigende tekst en duidelijke call-to-action die visueel opvalt. Houd het kort, maar daal naarmate de bezoeker verder scrolt steeds verder af in de inhoudelijke details, bedoeld voor de bezoeker met tijd en de meest grootste informatiebehoefte.
6. Verzorgde layout
Voor de leesbaarheid maak je gebruik van alinea’s met witregels en tussentitels, waarin de juiste zoekwoorden verwerkt zijn. Blijf bij je onderwerp per alinea en schrijf in korte zinnen. Wissel je webtekst af met wat catchy beeldmateriaal, zoals foto’s, video’s of GIFs. Bullet points en belangrijke dingen vetgedrukt doen het ‘em ook bij webteksten voor een webshop. Bij een mooie maar eenvoudig opgemaakte tekst blijft je bezoeker gegarandeerd langer hangen. En de bezoeker vasthouden is meer kans op conversie.
7. Puntjes op de i
We zijn er bijna. Tijd voor de finetuning. Schrijven is herlezen, schrappen en herschrijven. Controleer altijd of wat je getikt hebt aansluit op je doelgroep en doel en of je teksten goed scanbaar en netjes opgemaakt zijn. Check ook of de hyperlinks werken. Wat het aantal woorden betreft is er geen algemeen geldende richtlijn. Het aantal woorden of kwantiteit zegt namelijk niets over de kwaliteit van je tekst. Uiteraard verlies je correcte spelling, interpunctie en eenheid in de aanspreekvorm ook zeker niet uit het oog. Let daarnaast op spreektaal, vakjargon en te vaag taalgebruik. Deze zaken maken je tekst alleen maar onduidelijk, waardoor je potentiële klant afgeleid raakt en de kans op een aankoop keldert.
8. Some action please!
Tot slot: actie! We willen natuurlijk dat de bezoeker van je webshop overgaat tot kopen. Vermijd daarom passieve werkwoorden zoals ‘worden’, ‘kunnen’, ‘zijn’ en betrek je lezer actief bij de webtekst. Verander ‘U wordt door ons op de hoogte gesteld.’ door ‘Wij stellen u op de hoogte’. Voeg voor de geloofwaardigheid en authenticiteit sociale bewijskracht toe, zoals reviews of quotes van tevreden klanten, ambassadeurs of experts, zoals een gerenommeerd arts in het geval van voedingssupplementen. Houd de drempel zo laag mogelijk en omschrijf glashelder wat jij wil dat de bezoeker doet, ‘bestel nu’ in plaats van ‘ontdek of ons product bij u past’. Kort en bondig does it.
En dan nu, hup, aan de slag! Schrijf steengoede teksten voor webshops met de bovenstaande tips en tricks in gedachten of neem een specialist ter zake onder de arm. Benieuwd hoe we jou van dienst kunnen zijn? Bel naar 0477/42 87 28 of stuur een mailtje naar info@delfinesse.com