Korte en krachtige teksten doen het ‘em

De aandacht van je lezer is goud waard. Maar helaas o zo vluchtig. Daarom zijn korte en krachtige teksten de tool om je lezer te ‘pakken’. Die heeft namelijk geen tijd voor koetjes en kalfjes, geen zin in oeverloos rond het topic heen draaien, maar wil een gevat antwoord op z’n vragen of relevante informatie. En liever gisteren dan morgen.

Toch denken we vaak dat korte zinnen en dito teksten een minder professionele indruk nalaten. Niets is minder waar! Less is wel degelijk more. Eenvoud siert, zeker ook in teksten. Met een bondig bommetje van een tekst laat je meteen zien waarover het in de kern gaat. Resultaat: Klanten begrijpen je beter en je doel ligt binnen handbereik.

Korte en krachtige teksten schrijven: 6 tips

Het mag nu wel duidelijk zijn waarom korte en krachtige teksten impact maken. Al is dat schrijven ervan wel even sneller gezegd dan gedaan.

Hoe pak je het dan in de praktijk aan? We geven je hieronder een aantal tips die je concreet kunt inzetten bij het schrijven van korte en krachtige teksten.

1. Clou al in de inleiding

Een lezer met weinig tijd scant als het ware de tekst op zoek naar ankerpunten die raken. Het is dan ook fijn om meteen te weten of een bepaalde tekst voor jou interessant is of niet. Daarom baat het om in de inleiding al een flink tipje van de sluier te lichten over de kern van de boodschap. En dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door middel van een anekdote of een concreet voorbeeldje. Ook een catchy vraag kan de juiste trigger zijn om je lezer mee te slepen. Als je maar al zegt wat je in se wil zeggen!

2. Oog voor consistentie

Door in te zetten op consistentie, is de tekst beter navigeerbaar. Hét recept voor een aangename leeservaring! Houd rekening met de aanspreekvorm en vanuit wie het verhaal verteld wordt. En doe dat vooral doorheen de hele tekst. Wissel je van de aanspreekvorm of het perspectief, dan laat de tekst al snel een slordige en verwarrende indruk na. En minder slagkracht tot gevolg.

3. Blijf bij je hoofddoel

Hoe verleidelijk het soms ook is om uit te wijken naar andere onderwerpen, toffe tips of weetjes etc., trap niet in deze val. Waak er tijdens het schrijfproces over dat je tekst rechtstreeks bijdraagt aan het hoofddoel. De essentie, glashelder en to the point. Zo pakt het verhaal dat je brengt je lezer helemaal in.

4. Focus op je doelgroep

Houd bij het schrijven niet enkel je doel voor ogen, kijk ook vooral door de ogen van je doelgroep naar het topic. Zijn je lezers geen experten ter zake, spreek dan in mensentaal en laat vakjargon achterwege. Wat telt is dat je doelpubliek je boodschap begrijpt en onthoudt. Daarom loont het om je doelgroep dus van te voren glashelder te hebben. Dan weet je als vanzelf hoe je je schrijfstijl en tone of voice met hen kunt aligneren.

5. Geen overbodige woorden

Vulwoorden komen amateuristisch over bij overmatig gebruik. Lees daarom je tekst nadien grondig na op overbodige woorden. Ook door iemand anders die er weer een nieuwe blik op werpt. Schrap wat niet per se nodig is. Kun je een alinea samenvatten in twee knallers van zinnen? Doen! Maak lange zinnen korter of kap ze in twee.

6. Opsommingen

Nog een praktische hint om te lange teksten te vermijden: ga voor opsommingen. Een lijstje met punten zorgt voor rust en overzicht en maakt je tekst een pak leesvriendelijker en in geval van online copy, beter scanbaar voor Google. En weet dat als Google niet tevreden is, uiteindelijk niemand tevreden is;-)

Met deze 6 basisregels schud je gegarandeerd een korte tekst vol kracht uit je pen! #youshouldtrythisathome!

Wil je toch de hulp van een expert inschakelen bij het schrijven van je copy voor print, online teksten of je social media? Vraag hier vrijblijvend een offerte.