Skip to content Skip to footer

EEN NIEUW JAAR MET 5 POSITIEVE INTENTIES VOOR FREELANCERS

Januari en hup, goede voornemens duiken weer massaal op. Voor mij geen voornemens als afvallen, minder alcohol of meer bewegen. Wel een moment van stilstaan na 4 jaar werken als freelancer. Hierbij deel ik mijn 5 positieve intenties voor freelancers, die willen meedoen.

1. Waarden in plaats van doelen

Als je duurzaam wil groeien, is het slimmer om te werken met waarden dan met doelen. Doelen haal je of je haalt ze niet en je moet ze steeds bijstellen naargelang de resultaten. Het zetten van doelen kan voor een gevoel van onvrede zorgen, terwijl waarden een leven lang als consistente rode draad door je activiteiten en business lopen. Als voorbeeld:

 • Eén van mijn waarden is vrijheid en elke dag kijk ik naar kleine dingen die me een vrijer gevoel geven in mijn agenda, zorg ik voor tijd buiten, al is het maar 20 minuutjes en werk ik aan plannen om meer vrijheid in mijn business te ervaren.
 • Een andere waarde is verbinding en daar kan ik elke dag wat aan doen. Bijvoorbeeld door contact te zoeken met een collega of een koffiemomentje in te plannen.
 • Als laatste stel ik creatie voorop. Het mantra ‘Produceer meer dan je consumeert’ is me op het lijf geschreven en alles wat ik doe, toets ik hierop af.
 • Daarnaast kunnen je waarden je ook helpen om je opdrachten beter te selecteren. Als blijkt dat er bij een opdrachtgever niet dezelfde waarden zijn als die jij hebt, dan snap je ook beter waarom er geen klik is. Hoe kom je er achter wat je waarden zijn? Denk na over je diepste overtuigingen en principes. Wat zijn de waarden die je leiden in je dagelijks leven?

2. Creëer een vision board op Pinterest

Een vision board op Pinterest werkt een beetje als manifesting. Doordat je helder en herhaaldelijk voor je ziet waar je van droomt, creëer je daar bewust en onbewust focus op. Waardoor je het zult aantrekken. Het traint je hersenen om alert te zijn op de dingen die je echt wil.

Het omgekeerde is namelijk ook waar. Door te geloven dat je altijd pech hebt, zul je altijd pech hebben en ook het geluk niet zien. De wet van aantrekking is niets spiritueel, maar wel hoe het universum voor je werkt. Wees zelf de energie die je wil aantrekken. Een vision board is geen magische tovertruc, maar een hulpmiddel dat je kan helpen om te visualiseren waar je heen wil. Maak het zo creatief mogelijk met quotes of beelden. Hang het ook ergens in je leefruimte op zodat je het ziet en werk het door het jaar heen af en toe bij. Check mijn vision board hier.

3. Lanceer een side hustle of project

Ook als freelancer is werk vaak maar gewoon werk. Je freelancet, omdat je ergens goed in bent of liever meerdere opdrachtgevers hebt in een jaar dan een vaste werkgever aan wie je je tijd en energie uitleent in ruil voor geld. Maar ook wij kunnen een beetje uitgeblust raken door altijd hetzelfde te blijven doen. Door iets ‘on the side’ te nemen waarvan je weer aan gaat, boost je je hele energiesysteem. Drukte en vermoeidheid houden je vaak tegen, maar doe het vooral toch, want het brengt je veel.

4. Plan ruimte in voor opleiding en strategie

Door steeds nieuwe opdrachten te doen, leer ik ontzettend veel en snel. Maar vaak blijft dit wel binnen hetzelfde vakgebied of is het een nieuw systeem of ontwikkelingen in een domein dat ik al ken. Mijn copywriting activiteiten vullen mijn agenda en dus blijft er weinig plaats om ook nog opleidingen te volgen of na te denken over strategie.

Hoewel het volgen van een opleiding als freelancer dubbel zo veel geld kost: je betaalt namelijk voor de training, die je volgt op een dat je niet kunt factureren aan een klant. Desalniettemin renderen opleidingen als gek. Als ik de kans krijg om mijn hersens ergens anders over te laten nadenken en te sparren met andere ondernemers over bepaalde thema’s, stijgt mijn energielevel en barst ik wekenlang van de inspiratie. Zo behaal ik nog beter wat ik voor ogen heb. De voordelen van opleiding wegen resoluut op tegen de nadelen.

Daarnaast gaat het niet alleen over werken in je bedrijf, maar aan je bedrijf. Want energie plus strategie leidt tot succes. Een tip is om elke week 2 à 3u te reserveren voor strategie met braindumping tijdens een wandelsessie, een nieuwe koffiebar waar je je ideeën laat stromen nippend van de heerlijkste ambachtelijke koffie in een hip interieur. Het hoeft zo wild niet te zijn, simpelweg in je home office nadenken over de volgende stappen die zorgen voor stevige fundamenten voor je business. Ik plan deze uurtjes voortaan op vrijdagochtend in. Vrijdag voelt voor mij energetisch aan als de uitgelezen dag voor contemplatie en bovenal werken aan in plaats van in.

5. Jij bent je bedrijf, dus zorg voor jezelf

Jij bent het gezicht van je business en de drijvende motor achter je business. Het is cruciaal dat die motor in topconditie is. Afgelopen jaar heb ik mijn gewoontes onder de loep genomen om een kwalitatiever leven te leiden, meer helderheid en focus aan de dag te kunnen leggen. Concreet betekent dat voor mij:

 • Ochtendroutine met yoga of pilates en zonder scherm
 • Tijd buiten in de natuur
 • Zonlicht zo vroeg mogelijk in de ochtend
 • Sport en zweten
 • Kwalitatieve slaap supplementen die mijn zenuwstelsel tot rust brengen zoals magnesium en
 • Gefilterd water met Berkey waterfilter
 • Minimum van alcohol, cafeïne, suiker
 • Small social circle
 • Grenzen bewaken
 • Werken en leven volgens cyclus
 • Glucosespiegel stabiel houden
 • Podcasts en boeken over mindset

De som van al deze hacks zorgden ervoor dat ik jaar een 6-figure business gebouwd hebt en helemaal klaar ben voor de next steps vanuit mijn professionele waarden vrijheid, creativiteit en verbinding!

Voilà, de 5 positieve intenties voor freelancers in 2024 staan er. Ik ben benieuwd of jij ook meedoet? Waarom wel of niet? En dan vooral in je privéleven of ook professioneel? Laat het me zeker weten!