Skip to content Skip to footer

SCHRIJVEN ALS EEN PRO MET HET AIDA-MODEL

Schrijven als een pro met het AIDA-model? In copywriting is AIDA een veelgebruikte en effectieve formule voor het schrijven van sterke teksten; zeker als het gaat om het opzetten van hoog-converterende sales pages of landingspagina’s.

Wil je goede verkoopteksten voor je business schrijven? Dan kun je concreet aan de slag met het AIDA-model voor het schrijven van sterke teksten die converteren als gek.

Ook al ben je zelf niet meteen de meest getalenteerde of geoefende tekstschrijver, toch zal je gegarandeerd succes oogsten met je verkooppagina als je het AIDA-principe correct toepast.

Laten we er hieronder even dieper op in gaan zodat jij met AIDA de perfecte leidraad hebt voor je salescopy. Zo ga jij vanaf nu schrijven als een pro met het AIDA-model.

Waarvoor staat AIDA?

Het AIDA-model is een marketingmodel voor het uitschrijven van verkoopgerichte acties. Daarnaast kun je het model inzetten voor het schrijven van salesgerichte of overtuigende teksten, zoals advertenties, mailings, blogs of ook zelfs sollicitatiebrieven of vacatureteksten.

Het model gaat uit van vier opeenvolgende stappen die een potentiële klant doorloopt, voordat hij of zij over gaat tot het aanschaffen van een product of dienst, namelijk: Attention (aandacht), Interest (interesse), Desire (verlangen) en Action (actie).

bron afbeelding: https://blog.hubspot.com/marketing/aida-model

Hieronder licht ik toe wat deze opeenvolgende stadia inhouden en hoe je het AIDA-model kunt gebruiken voor de opbouw van een tekst gericht op sales.

1) ATTENTION of aandacht

In de eerste stap van dit model trek je de aandacht van de lezer of potentiële koper. Mensen beslissen namelijk in een fractie van een seconde of ze blijven, of dat ze weer direct weggaan (bounce). Razendsnel moet je de aandacht van de bezoeker weten te capteren. En dat kan op verschillende manieren. Zo kun je een voor de doelgroep welbekend probleem aankaarten, kiezen voor het specifieke taalgebruik van jouw doelgroep, sprekende afbeeldingen of kleuren gebruiken of een opmerkelijk geluid laten horen. Ook kun je een prikkelende headline schrijven: groot geschreven, met een hoofdletter aan het begin van ieder woord, en de headline volledig tussen aanhalingstekens plaatsen. Kortom, alles om de lezer of potentiële klant figuurlijk en op vriendelijke wijze stevig bij z’n nekvel vast te grijpen om dan snel naar de volgende stap over te kunnen gaan.

2) INTEREST of interesse

Zodra je de aandacht beet hebt, zorg je ervoor dat de interesse van de lezer of potentiële klant gewekt wordt. Connecteer met je lezer door je eigen verhaal te vertellen met een probleemstelling waarin de lezer zich idealiter zal herkennen. Die identificatie met de probleemstelling levert je betrouwbaarheid op en in the end zullen mensen sneller geneigd zijn bij je te kopen.

Slim is daarbij ook op de proppen te komen met jouw unique selling points (oftewel USP’s), ook wel de oplossing voor het probleem. Je toont hoe je product of dienst in de behoeften en noden van de doelgroep kan voorzien door enkele positieve aspecten of opvallende kenmerken te vermelden. Het draait erom in de verf te zetten wat jouw product of dienst meer of beter doet dan de andere aanbieders op de markt.

3) DESIRE of verlangen

In de derde stap wakker je vervolgens het verlangen aan om gebruik te maken van een bepaalde product of dienst. Deze stap in het model trekt de lezer of potentiële klant over de streep. De stap van de overtuiging van de sterk toegevoegde waarde van je product of dienst. De doelgroep krijgt het idee dat het product absoluut noodzakelijk is in hun leven. Dit kan bijvoorbeeld door een bijzonder aanbod, een aantrekkelijk pakket, een bijkomend voordeel dat beperkt is in de tijd of een ultrascherpe prijs.

4) ACTION of actie

Tot slot spoor je de doelgroep aan om in actie te komen met een duidelijke call-to-action. Een actie die iets oplevert voor de lezer en ook voor jou. In deze stap geef je dus precies aan wat de lezer of potentiële koper moet doen om jouw product te kopen of jouw dienst te bemachtigen en zo z’n leven makkelijker, mooier of aangenamer te maken.

Praktijkvoorbeeld voor het schrijven als een pro met het AIDA-model

Hoe ziet een concreet voorbeeld van het AIDA-model er in de praktijk dan uit? Zie hier een tekstvoorbeeld van een kinesitherapiepraktijk met een behandelingstraject voor chronische hyperventilanten:

Ervaar je vage lichamelijke klachten door hyperventilatie en wil je eindelijk in je volle kracht leven? (Attention)

Wij bieden je een compleet plan om hyperventilatie een halt toe te roepen. Met dit Alles-in-1 behandelingsplan heb je alles in huis om de voedingsbodem van alle vervelende klachten voorgoed weg te nemen. Ervaar diepe innerlijke rust en leef op een trager en vrijer ritme. Dit traject biedt je de gedetailleerde theorie rond hyperventilatie, alle mogelijke stressoren die de trigger zijn voor hyperventilatie, praktijkvoorbeelden, ademhalings- en relaxatietechnieken, interactieve mentale oefeningen om actief mee aan de slag te gaan, een werkboek,…. Daarbij heb je als extra voordeel een gratis podcastsessie over de aanpak van hyperventilatie. (Interest)

Is ons Alles-in-1 pakket iets voor jou? Contacteer ons dan snel, want de weg naar een vrijer leven komt nooit te vroeg. Hopelijk kunnen we je snel welkom heten in onze praktijk! (Desire en Action)

Ga zelf aan de slag met AIDA

Alhoewel AIDA verre van baanbrekende rocket science is en al sinds begin 20e eeuw in gebruik is, blijft het nog steeds een waardevol basisinstrument voor het schrijven van pakkende teksten met het oog op conversie. De vier eenvoudige stappen bieden alvast een fijne houvast bij het schrijven van overtuigende of wervende teksten.

Natuurlijk kun je ook puur vanuit inspiratie beginnen schrijven en nadien je tekst toetsen aan het AIDA-model. Door je tekst op deze manier te finetunen krijg je uiteindelijk een betere versie in handen.

Schrijven als een pro? Met het AIDA-model schrijf je teksten die het oog van je lezer en potentiële klant trekken, ze vervolgens bij de hand nemen en last but not least tot actie aanzetten. Conversie dus: precies datgene wat jij voor ogen had met de tekst, toch?!


Zelf schrijven aan de hand van het AIDA-model? Of heb je nood aan meer informatie over AIDA? Contacteer me dan